Followers

Cari Blog Ini

Rabu, 25 April 2012

MASALAH AIR DI NEGERI BARISAN NASIONAL


Itulah Janji PEMBOHONGAN oleh Barisan Nasional, kononnya BN akan menyelesaikan masalah air di Kelantan. Kita kalau terbukti berjaya di negeri-negeri lain, bolehlah kita nak mendabik dada dan memberi jaminan kepada orang lain tapi kalau di negeri kita sendiri berlaku juga masalah-masalah air, bahkan lebih teruk mengakibatkan kematian akibat virus yang berpunca dari sumber air.

Faktanya masalah air berlaku di mana-mana, hatta di negeri Perdana Menteri sendiripun, jadi Barisan Nasional dan UMNO Kelantan tak perlu nak jadi juara dan nak tunjuk bagus kononnya dapat menyelesaikan masalah air.


Serangan Rotavirus di Perak yang mengakibatkan kematian 2 bayi dan 2000 lebih yang dijangkiti akibat virus yang berpunca dari sumber air. Ingatkah kita dengan Tuduhan Utusan Malaysia yang Air di Kelantan adalah terkotor akibat kuman E-Coli ?Inipun pembohongan yang nyata, kerana Akhbar Tahap Sampah ini bercakap sama seperti Najib Tun Razak apabila tidak merujuk fakta sebenar tentang statistik tahap kandungan E-Coli di negeri-negeri di Malaysia.
Sebagaimana Najib Tun Razak melabelkan Kelantan Negeri Termiskin, begitulah Akhbar Sampah Utusan mengeluarkan berita tanpa merujuk kepada Suruhan Perkhidmatan Air, di mana kandungan E-Coli di kelantan bukanlah yang tertinggi tetapi menduduki tempat ke 5, bahkan di Pahang lebih tinggi iaitu 1.12%. Pahang Negeri Siapa ?

Selain di Perak dengan kuman Rotavirus, di Negeri Pahang sendiri air tercemar sehingga mengakibatkan penyakit kulit kepada penduduk di Rompin, Pahang.Begitu juga nasib yang dialami oleh Orang Asli di Kuantan
Dan juga di Temerloh


Dan untukrakyat.net membuat pencarian di lamanweb Aduanrakyat.com dalam Aduan Bekalan Air dan beberapa Aduan tentang masalah air di negeri PAHANG dijumpai.


Kesimpulannya, adakah Rakyat Kelantan yakin Barisan Nasional mampu untuk menyelesaikan masalah air di Kelantan pada masa yang sama di negeri mereka sendiri masih berhadapan dengan masalah air. Dengan membandingkan situasi di Kelantan yang dinafikan hak selama 13 tahun oleh Kerajaan Pusat setelah pinjaman 600 juta yang sepatutnya diberikan pada tahun 1990 lagi, tetapi apabila Barisan Nasional kalah, pinjaman itu ditarikbalik, dan selepas 13 tahun pinjaman itu baru diluluskan semula. Itupun dalam bentuk pinjaman, sedangkan negeri-negeri Barisan Nasional yang lain yang turut mengalami masalah air, menerima Geran dari Kerajaan Pusat, contohnya Negeri Johor yang menerima Geran sebanyak 2 billion. 

Begitulah juga dalam Soal Tanah Rezab Melayu, semuanya dituding kepada Kerajaan PAS Kelantan padahal mereka lah Juara Penggadai Tanah Rezab Melayu kepada Tokey Cina untuk dijadikan Pusat Perjudian.- Untuk Rakyat Malaysia

Tiada ulasan: