Followers

Cari Blog Ini

Ahad, 30 Oktober 2011

FATWA AZHAR TERKINI ; LARANGAN BERKAHWIN DENGAN BEKAS AHLI NDP

Seorang ayah bertanyakan pada Sheikh Omar Stouhi, ulama Al-Azhar, Mesir samada boleh dia kahwinkan anak perempuannya dengan seorang lelaki bekas ahli kepada Parti Demokratik Kebangsaan Mesir atau NDP ( UMNO MESIR). Sheikh itu menjawab tidak boleh!

NDP adalah parti politik Mesir pimpinan bekas presidennya yang digulingkan baru-baru ini Hosni Mubarak. Parti tersebut dikatakan terlibat dengan berbagi skandal rasuah serta menyusahkan kehidupan rakyat Mesir keseluruhannya. Atas alasan tersebut, Sheikh Omar Stouhi memfatwakan tidak boleh membiarkan para wanita berkahwin dengan perosak masyarakat.

Dikhuatiri dengan perkahwinan tersebut akan berlanjutan kerosakan masyarakat Mesir terpengaruh dengan kejahatan yang telah dilakukan oleh para bekas ahli NDP.

Satu fatwa yang berani dan tegas dari seorang ulama dalam membenteras budaya korup dari menular dan mengcengkam masyarakat. Apa fatwa ulama kita dalam hal yang sama terhadap mereka yang berkahwin dengan para pengamal rasuah di negara kita. Kita boleh senaraikan golongan pengamal rasuah yang amat popular dan di ketahui umum...sendiri tahu...! kalau kita tengok di Malaysia , kebanyakan dari pengamal rasuah dikalangan ahli UMNO .. jadi cammana pulak hukumnya tu ??

Tiada ulasan: