Followers

Cari Blog Ini

Ahad, 24 Jun 2012

PAS: Najib khianat umat Islam jika PRU musim haji


NONEPAS terus menyuarakan kebimbangannya berhubung kemungkinan Datuk Seri Najib Razak mengadakan pilihan raya umum pada musim haji, dengan menyifatkan tindakan itu, jika dilakukan, adalah pengkhianatan" kepada Islam.

"Kalau Najib putuskan buat piihan raya masa musim haji, Najib adalah pengkhianat kepada Islam dan umat Islam," kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali (kanan).

Menurutnya, tindakan itu jika dilaksanakan adalah penafian hak mengundi buat lebih 30,000 umat Islam yang dijangka menunaikan ibadah tersebut pada masa itu.

"Kalau 30,000 kita ambil purata (daripada) 100 kerusi Parlimen, sudah ada kira-kira 300 pengundi yang boleh memberikan 'warna' berlainan (bagi setiap kerusi)," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur pagi ini.

NONENajib semalam tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum akan berlangsung pada musim haji kerana ia pernah berlaku sebelum ini.

Polemik berkenaan pilihan raya, kata Mustafa, akan boleh ditamatkan sekiranya Najib sebagai seorang Muslim yang memahami sensitiviti dan kewajipan berkaitan agama memberikan jaminan tiada pilihan raya sewaktu musim haji.

"Datuk Seri Najib sebagai perdana menteri beragama Islam, kalau dia faham dan putuskan tiada pilihan raya masa haji, polemik (tarikh pilihan raya) akan mati," katanya.

Beliau turut memberi jaminan bahawa Pakatan Rakyat tidak akan mengadakan pilihan raya sewaktu musim haji atau membiarkan rakyat berteka-teki tentang tarikhnya apabila mereka mengambil alih kerajaan Persekutuan.

"Jika Pakatan memerintah kita jamin tiada pilihan raya pada musim haji. Pakatan juga boleh tentukan tarikh pilihan raya tanpa perlu dibuat secara mengejut.

"Paling minima, tiga bulan lebih dahulu kita akan beritahu. Ia juga boleh jadi sebulan atau setahun (dari tarikh pengumuman)," katanya.

Tiada ulasan: