Followers

Cari Blog Ini

Khamis, 31 Mei 2012

Kisah Syria yang Terluka

Dari FB Rakyat Malaysia Bersama Revousi Syria 
ihak admin diterjah dengan beberapa persoalan dari insan yang mengejutkan pihak admin terhadap kekejaman yang berlaku di Syria waktu ini. Persoalan seperti ini bagi admin amat mengelirukan umat Islam di Malaysia dan menjadi tugas pihak admin menjelaskan kekeliruan seperti ini.

Berikut jawapan kepada tiga persoalan yang dikemukakan insan ini:

1) Pembunuhan yang berlaku antaranya dirakam oleh talibarut dan tentera rejim Basyar sendiri. Mereka amat berbangga dengan jenayah yang mereka lakukan. Terdapat video dalam Youtube perkataan "diseludup" (ditulis dalam Bahasa Arab) bermaksud ianya dicuri oleh tentera yang berpaling tadah dan disebarkan kepada umum bagi melahirkan rasa sensitif dunia.

2) Si pembunuh memang berbangga kerana motif mereka bertujuan menakut-nakutkan rakyat Syria di mana-mana mereka berada dan memperlekeh usaha yang dilakukan oleh dunia. Dalam situasi terkini Syria dihadiri oleh wakil pemantau PBB dan sebelumnya dari Liga Arab. Mengapa penyembelihan masih berlaku? Bahkan sepanjang hampir 2 bulan pemerhati Liga Arab berada di Syria, dua kali letupan bom berlaku di bandar Damsyik. Jawabnya kerana rejim Syria mahu menghina dan memperkecilkan usaha badan dunia tersebut.

3) Untuk makluman insan ini dan rakan-rakan semua, sejak revolusi Mac 2011 hingga Januari 2012, Basyar sudah berucap di hadapan khalayak ramai sebanyak 3 kali dan semua ucapan Basyar ditolak oleh rakyat. Janjinya semuanya kosong dan tiada apa-apa yang diharapkan oleh rakyat Syria dari ketiga-tiga ucapan Basyar ini. Berkaitan ucapan Basyar, admin nasihati supaya kita memahami sedikit sebanyak Bahasa Arab supaya mudah memahami mesej yang disampaikan oleh Basyar. 

Kepada mereka yang masih terkeliru dalam memahami isu Syria, admin nasihati : 

1) Luangkan masa sedikit untuk belajar Bahasa Arab kerana banyak video dan bahan berita adalah dalam Bahasa Arab.

2) Luangkan sedikit masa bagi mengkaji sejarah pemerintahan Hafeezz Al-Asad dan anaknya.

3) Jangan cuba kelirukan umat dengan soalan kebudak-budakan dan tidak masuk akal.

4) Kalau perlu, admin nasihati agar bertemu dengan rombongan rakyat Malaysia yang baru pulang dari Syria antaranya saudara Ustaz Dasuki Abdul Rani dan saudara Ustaz Ridhuan Mohd Noor. 

Semoga Allah merahmati kita semua.

Tiada ulasan: